Vatan Yahut Stockholm


Yakın Tarih: Vatan Yahut Stockholm
Türkiye’de Yakın Tarih’in izini süren gazeteci Nazım Alpman “Vatan yahut Stockholm” adlı yeni bölümde 12 Eylül’ün ardında bıraktığı acıları takip ediyor.
Türkiye 12 Eylül 1980’deki askeri darbe ile çok önemli bir değişim dönemine girdi. Emek eksenli hiçbir yapılanmaya artık izin verilmeyecekti. Bu çerçevede sol, sosyalist, sosyal demokrat hatta liberal yelpazede yer alan bütün siyasi akımların tasfiyesi için yönetim elinden gelini ardına koymama kararı aldı.
Dönemin ağırlığını anlatmak için sayılara bakmak yeterli olabilir:
-TBMM kapatıldı, Anayasa ortadan kaldırıldı, siyasi partilerin kapısına kilit vuruldu ve mallarına el konuldu.
- 650 bin kişi gözaltına alındı.
-1 milyon 683 bin kişi fişlendi.
- Açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı.
- 7 bin kişi için idam cezası istendi.
-517 kişiye idam cezası veri
-Haklarında idam cezası verilenlerden 50’si asıldı (18 sol görüşlü, 8 sağ görüşlü, 23 adli suçlu, 1’i Asala militanı).
Bu rakamlar arasında hiç kimsenin fazlaca dikkatini çekmediği bir bölüm daha vardı:
“12 Eylül döneminde 30 bin kişi siyasi mülteci olarak yurtdışına gitti.”
Büyük çoğunluğu Batı Avrupa ülkelerini gidip canını kurtaran insanların aklına öncelikle vatanları düşüyordu. Kendileri hayatta kalmışlardı ama birlikte mücadele ettikleri arkadaşları ne olacaklardı?
Onlar için mücadele aynı zamanda demokrasi adına da mücadele etmek anlamına geliyordu. Yabancı bir ülkedeydiler, dilini kültürünü bilmiyorlardı. Sonra alıştılar. Bulundukları ülkelerin olanaklarından yararlanarak Türkiye’nin içinde bulunduğu cendereyi açıklamak için kolları sıvadılar.
Hayatlarını da üretmeleri gerekiyordu. Değişik işlerde çalıştılar, evlendiler, çocukları oldu.
Türkiyeli siyasi mültecilere şefkat kollarını açan ülkelerin başında gelişmiş demokrasisiyle İsveç geliyordu. Ülkenin başkenti Stocholm pek çok ünlü siyasi mülteciye kollarını açtı.
Aradan 30 yıldan fazla zaman geçti. Türkiye demokrasiye döndü. Siyasi mültecilerin bir bölümü döndü, bir bölümü ise dönemedi.
Vatan özlemi ile Stockholm’de kurdukları yeni hayatları arasında sıkışıp kaldılar.
Türkiye’de Yakın Tarih’in izini süren gazeteci Nazım Alpman “Vatan yahut Stockholm” adlı yeni bölümde 12 Eylül’ün ardında bıraktığı acıları takip ediyor.
Stockholm’de yaşayan Türkiyeli siyasi mültecileri ile görüşüp, onların Avrupa’nın en gelişmiş demokrasisinde geçirdikleri 30 yılın muhasebesini yapıyor.
Yakın Tarih’in yurt dışında çekilen ilk bölümünü ilgiyle izleyeceksiniz!

0 yorum:

Yorum Gönder