Suyun Seferi Konağın Çakırı



Bir zamanlar Aydınoğulları Beyliği’ne başkentlik yapan ve zamanının bölgedeki en büyük şehirlerinden olan Birgi, bugün beş bine yakın nüfusuyla şirin mi şirin bir kasaba… Ama hala, İmamı Birgivi Türbesi, Çakırağa Konağı, Aydınoğlu Mehmet Bey Camii gibi eserleri ile gezginlerin, tarih meraklıların, sanatçıların önemli uğrak yerlerinden biri… Su Yücel de onlardan biri. Uzun yıllar evvel, henüz Birgi yenileme ve koruma çalışmaları ile tanışmamışken, ünlü mimar Doğan Kuban vasıtasıyla bu kasabayı ziyaret etmiş, resimler yapmış ve sergilemişti. Şimdi ise yepyeni bir simaya sahip Birgi’yi yeniden keşfe çıkıyor. Ama bu defa yanında Birgi’li çocuklar ve gençler de var. Onlarla beraber Çakırağa Konağı’nda ve köy kahvesinde resim atölyeleri kuruyor! Kasabanın ve tarihi konağın fısıltılarına kulak veriyor.
Su Yücel, cam altı tekniğiyle resimlerin yapıldığı atölye öncesinde ressam Ekrem Özen’den cam tekniğine dair bilgiler alıyor. Doğan Kuban ise Çakırağa Konağı’nın Türk mimarisindeki yerinden söz ediyor. Atölye çalışmalarının bitiminde, ressam Fahri Sümer de Su Yücel’le buluşup Birgi’den küçük bir manzarayı yağlıboya resmediyor.
Yapılan bütün çalışmaların sergisi de kendine yakışan bir yerde, Birgi ile özdeş anıt servi ağacında yapılıyor. Renk renk camlar, servinin dallarından toprağa uzanıyor.
Sanat ve yaşayan tarih Birgi’de buluşuyor! İz ekranı estetiği konuk ediyor!

0 yorum:

Yorum Gönder